Miksi valitsisit Debianin

Debian on GNU/Linux-pohjainen käyttöjärjestelmän jakeluversio, jonka mukana tulee yli tuhansia valmiiksi käännettyjä ohjelmistopakettia. Debianin taustalla toimii ryhmä yksilöitä, joita yhdistää halu luoda kaikille vapaa käyttöjärjestelmä. Muiden käyttöjärjestelmien tapaan Debian pyörittää kaikenlaisia sovellusohjelmistoja peleistä aina liike-elämän tarkoituksiin.

Debiania voit kokeilla helposti, sillä voit asentaa sen tietokoneen ylimääräiseen kovalevytilaan, jolloin se voi toimia koneen nykyisen käyttöjärjestelmän ohessa. Ohjemistopaketit voit imuroida ja asentaa suoraan Internetistä.

Debianin etulyöntiasema syntyy sen käyttäjäkeskeisyydestä. Tukea on aina saatavilla ja ohjemiston mahdolliset epäkohdat korjataan yhteistoimin nopeasti, sillä Debianin vianseurantajärjestelmä on kaikille avoin. Lisäksi Debianin paketit on integroitu yhtenäiseksi järjestelmäksi, joten kaikki paketit löytyvät samasta paikasta ja niiden väliset monimutkaiset riippuvuudet ovat aina yhteensopivat.

Debianin etuja ovat vakaus, nopeus ja keveys sekä mainio järjestelmäturva. Debianin vapaaohjelmistoyhteisö reagoi nopeasti tietoturvaongelmiin ja korjaukset saadaan jakeluun paljon nopeammin kuin kaupallisten ohjelmistojen päivitykset. Debianin heikkoutena on ainoastaan se, ettei siihen ole asennettavissa eräitä suosittuja ohjelmistoja, eikä se tue kaikkia laitemalleja. Debian onnistuu kuitenkin jäljittelemään näiden merkkituotteiden parhaita ominaisuuksia vapaiden ohjelmistojen lisäarvolla varustettuna.