OS X Yosemite

OS X Yosemite on Apple Inc:n yhdestoista merkittävä käyttöjärjestelmäjulkaisu Macintosh-tietokoneissa. Uudelle käyttöjärjestelmälle sataa kehuja muun muassa paremmasta iOS-integraatiosta sekä uusista kuvakkeista, yksityisestä selauksesta ja uusista postiominaisuuksista.

Yksi suurimmista puheenaiheista OS X 10.10 Yosemiten kohdalla on ollut sen uusi minimalistinen muotoilu. Ilmeisin muutos ovat OS X -käyttöliittymän punaiset, keltaiset ja vihreät ikkunapainikkeet, joita käytetään sulkemaan, minimoimaan ja laajentamaan ikkuna. Muita designiin liittyviä muutoksia ovat vaalea ja tumma värimaailma sekä Lucida Granden korvaaminen Helvetica Neuella järjestelmän kirjasintyyppioletuksena.

Uusi väriteema on tarkoitettu erityisesti harmaita pro-ohjelmia, kuten Photoshopia, paljon käyttäville kuluttajille, ollen yleisilmeeltään tuoreempi ja kevyempi. Muutenkin verkossa surffaamiseen sekä tiedostojen ja sisällön järjestämiseen käytetyt ohjelmat ovat Yosemiten myötä ulkoasultaan selkeämpiä ja tyylikkäämpiä. Notification Center -viestikeskusta on laajennettu ja Safari on muodoltaan linjakkaampi. Käyttöön liittyvinä muutoksina mainittakoon Spotlight-haku, joka on siirretty aukeamaan näytön keskelle verkkoselaintyylisesti.

Yosemite myös parantaa Applen muiden palveluiden ja alustojen, kuten iOSin ja iCloudin integrointia. Esimerkiksi soittaminen ja puheluiden vastaanottaminen on mahdollista koskematta lainkaan iPhoneen. Käyttäjän on myös mahdollista aloittaa sähköpostin kirjoittaminen, dokumentin muokkaaminen tai verkon selaaminen yhdellä laitteella ja jatkaa toisella siitä, mihin sitten jäikään. Apple on selvästi panostanut käyttöjärjestelmäpäivityksessään tietokoneen ja mobiililaitteiden yhteiselon helpottamiseen tyylikkyyden ohella.

Päivitys on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta.