Windows 8

Windows 8 on Microsoftin tällä hetkellä uusin markkinoilla oleva käyttöjärjestelmä. Se eroaa edeltäjistään siinä, että kehityksessä on ajateltu erityisesti taulutietokoneita ja käyttöjärjestelmä onkin suunniteltu käytettäväksi ensisijaisesti kosketusnäytöllisillä laitteilla. Työpöytäkäyttöön tottuneilla käyttäjillä on ollut paljon ihmeteltävää Windows 8:n kanssa, mutta kun alkujäykkyydestä pääsee eroon, jotkut voivat huomatakin, miten helppokäyttöinen tämä Windows on.

Windows 8:n ohjelmat on tehty ulkoasultaan ja käyttölogiikaltaan Windows Phone -ohjelmien kaltaisiksi, eli niissä liikutaan näyttötilasta toiseen pyyhkäisemällä. Ohjelmien toiminnallisuudet aktivoidaan koskettamalla näkymän reunoja. Erikoista aikaisempiin Windows versioihin on myös se, että Windows 8:n “omat” ohjelmat ostetaan Windows-kaupasta, samaan tapaan kuin App Storessa ja Google Playssa. Kiitosta saavat etenkin sähköpostiohjelma sekä sisäänrakennettu video- ja pikaviestinsovellus Skype.

Vaikka Käynnistä-valikon poistaminen ja Modern-käyttöliittymä ovat olleet kaksi pääasiallista kritiikin kohdetta käyttäjien keskuudessa, kiitosta saavat aiempaa henkilökohtaisempi käyttökokemus ja pilvipalvelu, jonka ansiosta kaikki tarvittava kulkee kätevästi mukana nettitalletusten ansiosta. Järjestelmän saa muokattua hyvin itsensä näköiseksi ohjelmistotarjontaa myöten, mikä tekee siitä kieltämättä innovatiivisen ja erityisesti mobiilikäyttäjille tämä käyttöjärjestelmä on hyvä valinta. Eri sivujen tai tiedostojen näkymät saa helposti haltuun 8.1:ssä, sillä sovelluksia voi avata yhdellä napsautuksella ja niiden kokoa ruudulla voi säätää kätevästi. Kaiken tarvittavan saa siis silmiensä eteen, mikä tekee työskentelystä tehokasta ja nopeaa.

Nyt käyttäjien on vain jännitettävä, mitä mullistuksia vuoden 2015 loppukesästä tai alkusyksystä julkaistava Windows 10 tuo tullessaan.